Kultainen Lohikäärme 2015

Voittaja_webKultainen Lohikäärme 2015 Mikko Saarelle

Ropecon 2015 palkitsi Mikko Saaren Kultaisella Lohikäärmeellä pitkäaikaisesta ja merkittävästä työstä lautapelien parissa. Saaren merkitys Suomen lautapeliharrastukselle on kiistaton ja merkittävä. Saaren perustama ja päätoimittama ainutlaatuisen laaja lautapeliopas.fi-sivusto esittelee lautapelaamista ammattimaisella otteella niin vasta-alkajille kuin veteraaniharrastajille, tehden harrastukseen tarttumisen ja sen kehittämisen helpoksi. Sivusto sisältää satoja suomenkielisiä peliarvosteluita ja esittelyitä lautapeleistä laajalla skaalalla aina lasten- ja perhepeleistä syvätasoisiin strategiapeleihin.

“Olen aina kirjoitellut harrastuksistani nettiin, joten kun innostuin lautapeleistä, peliarvostelujen kirjoittaminen oli luontevaa hommaa, varsinkin kun kukaan mukaan ei näyttänyt sitä tekevän”, Saari sanoo. “Ensimmäisestä pienestä sivustosta tuli sitten Lautapelaaja.net ja siitä myöhemmin Lautapeliopas, johon nykyään kirjoittaa minun lisäkseni muutama aktiivinen avustajakin.”

Ropecon kiittää erityisesti Saaren pitkäjänteistä panostusta yli viidentoista vuoden ajalta: projektin pitkäikäisyys tekee siitä Suomen mittakaavassa liki ainutlaatuisen. Lautapeliopas.fi:n lisäksi Saari on kääntänyt kymmeniä lautapelejä suomeksi ja julkaissut lautapelaamista esittelevän Uudet lautapelit -kirjan (BTJ, 2007).

“Lautapelin kääntäminen työkseen alkoi sattumalta, kun kirjoittelin suomennoksia ulkomailta ostamiini saksankielisiin peleihin ja julkaisin niitä Lautapeliopasta edeltäneillä sivuilla. Harrastekäännökset johtivat satunnaisiin työtilauksiin ja lopulta säännöllisiin käännöstöihin harrastajapelien parissa”, Saari kertoo.

Kultainen Lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Palkinnosta päättää raati, joka koostuu osin kutsutuista pelialan ammattilaisista ja vaikuttajista, osin vuotuisorganisaation nimittämistä jäsenistä. Tänä vuonna raadissa olivat raadin puheenjohtaja Mika Loponen, pelisuunnittelija Eevi Korhonen, Ropecon-veteraani Jukka Seppänen ja toimittaja Suvi Korhonen.

Aiempien vuosien Kultaisen Lohikäärmeen saajat ovat:

2003: Lauri ja Jyrki Tudeer
2004: Mika ”Magus” Laaksonen
2005: Ville ”Burger” Vuorela
2006: Risto ”Nordic” J. Hieta
2007: Esko ”ELF” Vesala
2008: Niko ”GNiko” Mikkanen
2009: Kalle ”Killeri” Kivimaa
2010: Mikko ”Mike” Pohjola
2011: Markus Montola ja Jaakko Stenros
2012: Toni Niittymäki ja Markus Bremer
2013: Kersti Juva
2014: Johanna Virtanen